Relaţii:
contact@avtm.md
Română
Prima / Noutăţi / CAMPIONATUL AMATORILOR 2009 – TOTALURILE EDIŢIEI XVII
30.09.2009
CAMPIONATUL AMATORILOR 2009 – TOTALURILE EDIŢIEI XVII
Versiune tipar
 

CAMPIONATUL AMATORILOR 2009 – TOTALURILE EDIŢIEI XVII




Ediţia  a XVII-ea a  Campionatului naţional al amatorilor (şi veteranilor) tenisului, care s-a consumat recent la Chişinău (17-20 septembrie a.c.), a înscris cu certitudine o nouă şi memorabilă pagină în istoria tenisului din Moldova. Pe fundalul unui timp perfect pentru tenis am avut de toate: număr record de participanţi – 71 (Chişinău, Tiraspol, Bălţi), meciuri spectaculoase şi, bineînţeles…surprize.
În mod tradiţional Campionatul s-a disputat în 3 probe masculine: două de simplu (jucători sub 45 de ani, “–45”, şi jucători peste 45 de ani, “45+”) şi o probă comună de dublu.
Revelaţia ediţiei 2009 a fost, indiscutabil, bălţeanul Denis Jivelco, care a cîştigat convingător atît proba de Simplu “–45”, cît şi cea de Dublu (în pereche cu concitadinul său Alexandru Malîşco). Maniera modernă de joc a lui Denis, cu o excelentă lovitură de rever cu două mîini, a străpuns toate apărările adversarilor, chiar dacă aceştia aveau deja în palmares multiple titluri de campion.


Categoria Simplu “–45”


Calea spre titlu a lui Denis Jivelco a fost impresionantă. Dînsul a reuşit să elimine pe rînd jucători de primă clasă. Astfel, în semifinală Denis îl invinge pe campionul titular Igor Cuzneţov (cu 10 titluri de campion la activ) cu 6-2, 6-4, ca în finală să dispună de vicecampionul titular Vladimir Iampolschi cu 6-2, 7-5. Este adevărat că în cazul lui Cuzneţov Denis a fost favorizat de diferenţa de vîrstă, iar în cea a lui Iampolschi – de lipsa de joc competiţional în acest sezon din cauza unei traume. Cu toate acestea prestaţia lui Denis a fost una de adevărat campion.



Categoria Simplu “45+”

Şi în această categorie intriga a fost una pe cinste. În partea de sus a tabloului era aşteptată disputa liderilor veterani-amatori Veaceslav Dodu (favorit 1) cu Slavian Guţu (favorit 3), iar în cea de jos – a liderilor veterani-profesionişti (favoriţi 2 şi 4) Igor Cuzneţov şi Samvel Minasian. Deşi învins de V.Dodu în august în finala Turneului AVTM-3, S.Guţu reuşeşte o frumoasă revanşă în semifinală contra lui V.Dodu cu 7-6, 6-4, demonstrînd un joc de forţă şi de stabilitate,  care a făcut să cedeze apărarea beton a adversarului. Surpriza cea mare însă a fost în cealaltă semifinală. Cei doi adversari se cunosc hăt de demult, înca de pe timpul URSS-ului, unul evoluînd pentru Moldova, celălalt – pentru Armenia. La veterani deja, în Moldova, scorul dintre cei doi este net în favoarea lui I.Cuzneţov. Dar de această dată tactica adoptată de Minasian a fost splendid construită, în special pe anticipare. Iar Cuzneţov nu a reuşit să schimbe structura sa de joc, cedînd clar cu 6-3, 6-2.  În finala aşteptată cu mult interes între S.Guţu şi S.Minasian surpriza nu s-a produs, chiar dacă era aşteptată cu mare interes. Minasian cîştigă relativ uşor primul set cu 6-2. În setul 2 S.Guţu schimbă tactică, devenind mai agresiv şi sporind forţa loviturilor. A şi condus în set cu 3-1 şi 3-2, spectatorii aşteptînd să savureze setul 3, însă S.Guţu este nevoit să abandoneze, regretabil, din cauza unei traume. Scor final 6-2, 2-3 (abandon) pentru Minasian, care cîştigă pentru prima oară titlul de campion naţional, după ce disputase alte două finale –  în 2001 (învins de Adrian Mariciuc) şi în 2002 (învins de Igor Cuzneţov).





Categoria Dublu

Este unica categoria în care nu s-au produs surprize, campionii titulari reuşind să-şi păstreze titlul. Astfel perechea din Bălţi Alexandr Malîşco–Denis Jivelco a reuşit să învingă în finală perechea din Chişinău Igor Cuzneţov–Evgheni Ţariuc cu 6-4,6-2.





Turneul de consolare

Turneul de consolare, în care au jucat învinşii din primul tur al tablourilor principale de la cele două categorii de vîrstă, a fost cîştigat de chişinăuenii Vladimir Lazarenco (Simplu “–45”) şi Eleferii Pitel (Simplu “45+”).





Surpriza din Canada
O neaşteptată surpriză ne-a parvenit tocmai din Canada. Anume de acolo a venit să participe (!) la Campionatul nostru Andrei Razimovschi, stabilit cu traiul în primăvara anului curent. Andrei este cel care a încheiat sezonul tenisistic AVTM-2008 pe primul loc, avînd cîştigate şi o serie de importante turnee ale AVTM, ceea ce l-a plasat incontestabil printre liderii noştri din tenis. Dînsul a promis că va veni şi la alte competiţii de anvergură ale tenisului de amatori şi veterani din Moldova.

Mulţumiri
Ediţia a XVII-ea a Campionatului s-a desfăşurat sub egida şi cu sprijinul din partea Federaţiei de Tenis a Moldovei.
O frumoasă contribuţie a avut-o Compania JLC S.A., care a asigurat cu apă potabilă “JLC” participanţii la Campionat.
Dl Dmitri Tavalinschi, reprezentant HEAD, a oferit mingi pentru desfăşurarea Campionatului.
Domnii Alex Bodaşco şi Igor Lelenco, ambii pasionaţi de tenis, au contribuit cu diverse ajutoare la buna  organizare şi desfăşurare a competiţiei.
Pagina web www.tennis.md a asigurat publicitate Campionatului şi ne-a furnizat o parte din fotografii.
ÎN NUMELE TUTUROR PARTICIPANŢILOR ŞI AL ORGANIZATORILOR LE ADUCEM SINCERE MULŢUMIRI PENTRU SPRIJINUL ACORDAT.





















Serviciul AVTMinfo
contact@avtm.md

 
 
Sus
Prima / Mesaj / Profil / Noutăţi / Competiţii / Clasamente / Palmares
  Copyright © 2024 Asociaţia Veteranilor şi Amatorilor de Tenis din Moldova(www.avtm.md).
Toate Drepturile Rezervate.
 
 
Creat de BrandMoldova
 
Vizitatori: 295982