Relaţii:
contact@avtm.md
Română
Prima / Noutăţi / CAMPIONATUL AMATORILOR 2010 – O REUŞITĂ INCONTESTABILĂ
05.10.2010
CAMPIONATUL AMATORILOR 2010 – O REUŞITĂ INCONTESTABILĂ
Versiune tipar
 

Partenerul principal, Valeriu Plesca (centru), împreună cu cîştigătorii si organizatorii Campionatului (de la stînga la dreapta): Vitalie Moscovciuc, Vladimir Iampolschi, Denis Jivelco, Viorel Negru, Slavian Guţu si Vladimir Perepeliţa.

Disputată în intervalul 23-26 septembrie curent, ediţia  a XVIII-ea a  Campionatului naţional al amatorilor tenisului a înscris încă o pagină remarcabilă în istoria tenisului de amatori şi veterani (jucători trecuţi de 35 de ani) din ţara noastră. Timpul blînd de toamnă senină, sincronizat ideal cu zgura roşie de pe terenurilie Clubului de Tenis “Locomotiva-777”, a fost unul perfect pentru o competiţie de mare anvergură, organizată constant şi cu dedicare de către Asociaţia Veteranilor şi Amatorilor de Tenis din Moldova (AVTM).

Reuşita incontestabilă a actualei ediţii se datorează preponderent principalului partener al Campionatului, dl Valeriu Pleşca, cunoscută personalitate a vieţii publice din Moldova şi un adevărat împătimit de sport în general şi de tenis în particular. Domniei sale îi revine meritul în atingerea unui nivel şi mai înalt de organzare, în crearea de condiţii excelente pentru sportivi (apă minerală, masă festivă, materiale info-publicitare), cazare oaspeţi, mediatizare şi fond de premii pe potrivă.  

Cei 71 de tenismeni înscrişi în 3 categorii de joc – două de simplu (jucători sub 45 de ani, “–45”, şi jucători de peste 45 de ani, “45+”) şi o probă comună de dublu – au reprezentat 3 oraşe din Moldova (Chişinău, Tiraspol, Bălţi) şi unul din România (Suceava). În plus, au participat doi jucători care au reprezentat, informal, Canada şi Armenia.

Campionatul a debutat, în premieră, cu o conferinţă de presă susţinută de partenerul principal,  dl Valeriu Pleşca, flancat de directorul campionatului, dl Vladimir Perepeliţa, şi de titratul tenisman, dl Veaceslav Dodu, şi care a servit ca o pregustare atît a celor ce aveau să se întîmple pe terenurile de tenis, cît şi drept o trecere în revistă a activităţii prodigioase a AVTM pe durata a 19 ani.

Surprizele nu au întîrziat să apară chiar din primele tururi prin eliminarea unor capi de serii. Dar să o luăm pe rînd pe fiecare dintre cele 3 probe oficiale ale Campionatului.

Simplu “–45”
Cel care a fost revelaţia Campionatului din 2009, bălţeanul Denis Jivelco, campion titular, a fost singurul care a reuşit să-şi păstreze titlul de campion. În semifinală Denis a dispus de chişinăueanul Vladimir Iampolschi, într-o reiterare a finalei din 2009, la un scor strîns de 5-7,7-1,10-6. În cealalltă finală un alt bălţean, Alexandr Malîşco, l-a întrecut pe Samvel Minasian din Armenia într-o confruntare la fel de strînsă - 6-3,4-6,10-7. Astfel, finala a fost una bălţeană, care însă s-a încheiat foarte rapid în chiar primul set, la 4:4, prin abandonul lui Malîşco, acesta fiind prea obosit după semifinală ca să mai poată lupta şi în finală. Denis Jivelco devine astfel dublu campion naţional.

Simplu “45+”
Primii patru favoriţi au ajuns fără mari dificultăţi în faza semifinaleleor. În semifinale, după bătălii crîncene, au învins primii doi favoriţi care au şi disputat finala. Prima semifinală a fost cea între Veaceslav Dodu (nr.1, Chişinău) şi Vladimir Petcov (nr.4, Chişinău). Doar primul set a fost unul mai disputat, după care V. Dodu şi-a adjudecat victoria fără probleme – 7-6, 6-3. În a doua semifinală meciul a fost unul mai dramatic. Reprezentantul României, Viorel Negru (nr.2, Suceava) şi lider naţional la “45+” în România, a început în forţă primul set ajungînd la 5:2, moment în care adversarul, Slavian Guţu (nr.3, Chişinău), revine spectaculos, egalînd şi ducînd setul în ghemul decisiv (tie-break), în care totuşi cedează la limită cu 7-6. În setul 2 lucrurile se inversează, S.Guţu preluînd iniţiativa cu 3-1, ca în cele din urmă să fie egalat la 4:4, loc în care o afecţiune mai veche de la genunchiul stîng recidivează, silindu-l pe Guţu să abandoneze meciul. Finala dintre primii doi favoriţi ai probei, V.Dodu şi V.Negru, a fost una formidabilă, cu răsturnări de scoruri şi reveniri neaşteptate, ca în final victoria să fie repurtată de bunul şi inimosul prieten al tenismenilor noştri, dl Viorel Negru din capitala istorică a Moldovei, Cetatea de Scaun a Sucevei, ale cărui veritabile calităţi sportive, fizice şi psihice, au fost decisive în confruntarea finală. Avînd un caracter sensibil şi fiind şi un bun patriot, Viorel ne-a consolat afirmînd la ceremonia de premiere că, oricum, cupa de campion rămîne în Moldova.

Dublu
Aici ambiţiile chişinăuenilor de a recîşga cupa, cedată în 2009 bălţenilor, s-au împlinit. Surprizele au început însă ceva mai înainte de finală, anume în sferturi, în care primele 2 perechi favorite au fost eliminate surprinzător. Prima surpriză a oferit-o perechea A.Razimovschi (Canada)/I.Zavtur (Chişinău), care a eliminat prima pereche favorită, I.Cuzneţov/E.Ţariuc (ambii din Chişinău), cu scorul de 7/5,3/6,7/1. A doua surpriză aparţine perechii din Chişinău, G.Gramatin/I.Lelenco, prin eliminarea favoritei nr. 2, compusă din S.Minasian (Armenia)/V.Petcov (Chişinău) – scor 7/5,3/6,7/5. Meciul final s-a disputat între două puternice perechi din Chişinău, victoria revenind în trei seturi perechii Vladimir Iampolschi/Vitalie Moscovciuc, care s-a impus în faţa perechii Adrian Mariciuc/Serghei Ştepu cu scorul de 4/6,6/2,6/2.

Turneul de consolare
Turneul de consolare, în care au jucat învinşii din primul tur al tablourilor principale de la cele două categorii de vîrstă, a fost cîştigat de directorul Campionatului, chişinăueanul Vladimir Perepeliţa, aflat într-o formă sportivă în creştere. Dînsul a dispus în finală de alt chişinăuean, Vladimir Lazarenco, cu scorul de 6/4,6/1.

La Ceremonia de premiere a Campionatului toţi jucătorii au aplaudat îndelung sprijinul extraordinar acordat de către partenerul principal, dl Valeriu Pleşca, care la rîndul lui a declarat că a rămas impresionat şi satisfăcut de această primă cooperare, de seriozitatea cu care a fost tratată competiţia de organizator (AVTM) şi de spiritul sportiv care a domnit pe întreaga durată a Campionatuli. În final Domnia sa a promis să continue cooperarea cu AVTM, eventual chiar în sezonul de iarnă, prin reactiviarea Campionatului internaţional de sală al veteranilor tenisului din Moldova.
Organizatorii au adus sincere mulţumiri şi celorlaţi sponsori şi susţinători care au contribuit la succesul competiţiei. Toate contribuţiile au generat un fond de premii evaluat la peste 10000 de lei, dintre care 5500 în mijloace băneşti. Printre aceştia se numără companiile Food Planet Restaurant SRL (contribuţii la masa festivă cu meniuri McDonalds), Succes S.A. (furnizarea apei potabile pentru sportivi), Hotelul Vila Verde (cazare sportivi din România), Postul TVC 21 (partener media).
Un important sprijin au acordat fondului de premii domnii Ion Lambantu, Iuri Drozd, Serghei Zaicenco şi Eleferie Pitel. De asemenea, au adus contribuţii însemnate domnii Dmitri Tavalinschi (mingi HEAD) şi Alex Bodaşco (contribuţii la masa festivă). 
ÎN NUMELE TUTUROR PARTICIPANŢILOR ŞI AL ORGANIZATORILOR LE ADUCEM SINCERE MULŢUMIRI ŞI PE ACEASTĂ CALE PENTRU SPRIJINUL ACORDAT.

Următorul turneu din Calendarul competiţional 2010 al AVTM, planificat  pentru 7-10 octombrie a.c., este Turneul campionilor (Masters), în care se vor confrunta primii 9 jucători din clasamentul la zi, actualizat conform rezultatelor de la Campionatul naţional.

AVTM-logo
Serviciul AVTMinfo

contact@avtm.md

 
 
Sus
Prima / Mesaj / Profil / Noutăţi / Competiţii / Clasamente / Palmares
  Copyright © 2024 Asociaţia Veteranilor şi Amatorilor de Tenis din Moldova(www.avtm.md).
Toate Drepturile Rezervate.
 
 
Creat de BrandMoldova
 
Vizitatori: 296879